на головну |
|
« попередня | наступна » |
Головна » Дитяче харчування » Часник при грудному вигодовуванні
Період грудного вигодовування для жінки - не менше відповідальний час, чим вагітність. Дотримання режиму харчування під час лактації - це запорука здоров'я дитини. З багатьох причин годувальниці не рекомендується вживати в їжу багато продуктів, особливо обережно потрібно бути зі спеціями, наприклад, часником.
Часник славиться своїм сильним специфічним запахом. Це обумовлено наявністю в ньому флавоноїдів (іншими словами, летких запашних речовин). Саме за рахунок флавоноїдів часник вважається потужним зброєю проти вірусів респіраторних захворювань, однак у даній прянощі є і зворотна сторона.
Навіть на наступний день після вживання часнику від людини виходить своєрідний запах - флавоноїди виділяються через піт, слину. Примітно, що оточуючим людям вкрай не подобається таке «амбре» - аромат складно назвати приємним, він важкий для нюху. Організм годуючої жінки виділяє флавоноїди часнику і через молоко, тому його смак і запах також змінюються. Це може не сподобатися дитині, тому можлива відмова від грудей через вживання матір'ю в їжу надмірної кількості часнику.
Щоб грудне вигодовування не ставилося під загрозу, лікарі настійно не рекомендують годуючим жінкам включати в їжу часник. Не варто робити помилку багатьох молодих мам - при перших ознаках застуди налягати на часник і інші народні методи лікування, аби уникнути прийому таблеток. «Часникова» терапія в такому випадку тільки нашкодить, серйозно зіпсувавши смак молока, тому їсти часник треба дозовано. Ця рекомендація стосується і до багатьох інших ароматних спецій - луку, коріандру (або кінзи), хріну, гірчиці.
Часник входить до складу багатьох страв, однак це не означає, що на період лактації доведеться від них відмовитися. Годує жінка може спокійно додавати часник в борщ, плов або фарш для котлет. А все тому, що під час термічної обробки спеція втрачає частину свого запаху і після цього не здатна кардинально вплинути на якість грудного молока.
Також під час їжі можна натерти скоринку хліба розрізаної часточкою часнику. Це дієва і одночасно безпечна міра профілактики від респіраторних захворювань. Однозначно варто утримуватися від вживання часнику в сирому вигляді, наприклад, якщо пряність входить до складу овочевого салату.
« попередня | наступна » |