на головну |
|
« попередня | наступна » |
Головна » Домашні хитрощі » Як заморозити кизил?
Кизил - це листопадний чагарник сімейства кизилових. Він невибагливий до навколишніх умов і досягає у висоту до восьми метрів. Красиві і смачні плоди кизилу встигають восени, їх збір займає кілька днів поспіль, адже вони дозрівають не відразу, а поступово. Ягоди кизилу відомі своїми загальнозміцнюючі і лікувальними властивостями, вони покращують імунітет, налагоджують обмін речовин і нормалізують рівень цукру крові. Щоб зберегти всі цінні та лікувальні якості кизилу, його необхідно правильно заготовити. Замороження вважається оптимальним варіантом заготовки плодів кизилу, адже в замороженому стані максимально зберігається користь і поліпшується смак цих ягід. Після заморозки кизил можна використовувати точно так само, як свіжий - для отримання компотів, киселю, сиропів і варення, для желе, повидла, пастили і мармеладу, а також для вина, лікерів і наливок. Крім того, кизил - це відмінна приправа до м'яса, птиці та риби.
Зазвичай збирають кизил так: розстеляють під деревом тканину або поліетилен, на який струшують дозріли ягоди. Для заморозки підходять тільки абсолютно цілі і стиглі плоди. Їх уважно перебирають, ретельно миють, а потім сушать. У холодильнику кизил зберігається не більше 10 днів поспіль, а в морозилці він може пролежати до півроку без шкоди якості і зовнішньому вигляду.
Плоди кизилу заморожують кількома способами:
Заморожений кизил максимально зберігає всі вітаміни і органічні кислоти, в ньому залишаються ефірні масла, пектини, фітонциди і дубильні речовини. Після заморозки кизил стає ще духмяний і смачніше, тому його із задоволенням їдять діти і дорослі на користь своєму здоров'ю та імунітету.
« попередня | наступна » |