Заправка для борщу з квасолею на зиму

Реклама спонсора
» Кулінарні рецепти

Заправка для борщу з квасолею на зиму

Борщ - одне з улюблених перших страв багатьох з нас. Готують його на м'ясному, кістковому або овочевому бульйоні. Основою для даного супу є плоди, зібрані на городі, обов'язково білокачанна капуста. Квасоля в цей список не входить. Однак борщ з нею виходить дуже смачний.

Щоб взимку не витрачати часу на тривалу підготовку борщу, влітку можна попрацювати і запастися спеціальної заготівлею. Її достатньо буде опустити в каструлю з бульйоном, прокип'ятити і отримати чудовий суп.

При цьому зовсім необов'язково варити м'ясну основу. Квасоля містить стільки білка, що чудово може замінити тваринні продукти. Ситність борщу залишається тією ж, а ось калорійність знижується.

Борщ з квасолею на зиму

Інгредієнти:

  • 2 кг білокачанної капусти;
  • 250 г білої або червоної квасолі (можна навпіл тієї та іншої);
  • кілограм великих помідорів;
  • по половині кілограма ріпчастої цибулі, буряка і моркви;
  • 200 г солі;
  • 100 г цукру;
  • стакан соняшникової нерафінованої олії;
  • 10 горошин перцю запашного;
  • 3-4 листа лавра;
  • 2/3 склянки столового 9% -ного оцту.

Спосіб заготовки:

  1. Квасоля попередньо вимочують у воді протягом 10-12 годин і відварюють хвилин 40.
  2. Овочі чистять. Лук ріжуть півкільцями. Моркву і буряк труть на крупній тертці. Капусту тонко шаткують.
  3. У велику каструлю наливають масло, нагрівають його, опускають морквину і буряк, злегка обсмажують і додають цибулю.
  4. Капусту присипають сіллю і мнуть її до утворення соку. Потім опускають в каструлю з овочами разом з напівготової квасолею.
  5. Всі овочі перемішують, додаючи цукор, запашний перець і лист лавра. Вливають холодний томат.
  6. Залишають вміст каструлі тушкуватися на повільному вогні на 40-45 хвилин.
  7. Перед самим кінцем варіння вливають оцет.
  8. Потім перекладають заготовку в чисті банки ємністю по 0,5-0,7 літра і закривають кришками. Дають продукту охолонути в укритті.

Дану заготовку використовують не тільки при варінні борщу, але і як самостійне блюдо.

Заготівля для борщу з квасолею без капусти

На 7 літрів готового продукту беруть:

  • по 2 кг помідорів, цибулі, буряка і моркви;
  • 3 склянки білої квасолі;
  • по 0,5 літра олії і кип'яченої води;
  • 1 ст. цукрового піску;
  • 100 г солі;
  • 150 г 9% -ного оцту.

Приготування:

  1. Очищені овочі нарізають часточками: цибулю і помідори - півкільцями, моркву і буряк натирають на крупній тертці.
  2. Цибулю, моркву і буряк по черзі обсмажують в рослинному маслі протягом 10-15 хвилин. Потім кладуть у каструлю.
  3. Квасолю відварюють до напівготовності і додають до овочів. Зверху поміщають помідори.
  4. Вливають олію і воду, додають цукор і сіль, все ретельно перемішують і ставлять на вогонь на півгодини.
  5. Потім перекладають в банки і закривають бляшаними кришками.

Меню сайту