Шанежки з картоплею

Реклама спонсора
» Кулінарні рецепти

Шанежки з картоплею

Шанежки - це пестливо-зменшувальне від слова «шаньги». Являють собою коржики або пиріжки з намазуванням, відносяться вони до уральської кухні, а роль намазки часто грає картопляне пюре, хоча до традиційного варіанту також відноситься використання сиру. Зовні цей вид випічки часто плутають з ватрушками, які мають більш виражене заглиблення для начинки і часто подаються як десерт. Шаньги можуть служити відмінним сніданком в поєднанні з ароматним чаєм або подаватися до обіду з першими стравами.

Етапи приготування і рецептура шанежек з картоплею

Час приготування цих пиріжків займає близько 2-х годин.

Інгредієнти для 15 штучок середнього розміру:

  • 75 мл води;
  • 1 чайна ложечка цукру;
  • 1 кавова ложечка солі;
  • 6 ст. ложечок масла;
  • 450 г борошна;
  • 1.5 ст. ложечки дріжджів (сухих);
  • 2 яйця;
  • 1 ст. ложечка свіжої сметани.

Складові для намазки:

  • 150 г картоплі;
  • 3 ст. ложечки густих вершків;
  • 1 яйце;
  • 3 ст. ложечки масла;
  • 1 кавова ложечка солі.

Приготування:

У першу чергу в теплу воду додаються дріжджі, цукор, необхідно почекати кілька хвилин поки вони «запрацюють». В іншій мисці змішуються сметана, сіль і вершкове масло. У третю миску просівається дві склянки борошна, туди ж переміщаються масляна і дріжджова суміші. Решта інгредієнти додаються в процесі роботи поступово так, щоб тісто було максимально м'яким, але не липло до рук, дозволяло легку обробку. Коли тісто вже вимішати, його верх намазується вершковим маслом, миска відкладається в тепле місце на 1:00.

Поки тісто піднімається, можна приступити до приготування картопляного пюре. Картопля очищається, ріжеться на кубики, вариться на повільному вогні. Наприкінці варіння додається сіль. Після готовності картоплі вона розминається пресом для пюре з додаванням вершків, солі, яйця і вершкового масла.

Тісто, яке мало за цей час підійти, повторно замішується і скочується в кульки діаметром в невелике яблуко. Приблизно повинно вийти 15 таких кульок, кожен з них розплющується в коржик не товще, ніж один сантиметр. Зверху потрібно зробити невелике заглиблення, його заповнюють картопляним пюре.

Всі шанежки викладаються на деко і змащуються розтопленим маслом. Деко переміщається в попередньо розігріту духовку, налаштовану на 200 ° C. Час до повного приготування займе приблизно 20-25 хвилин. Готові шанежки повторно змащуються маслом і накриваються рушником на 10-15 хвилин для їх пом'якшення, після чого їх можна подавати до столу.


Що можна приготувати з гарбуза?
Як приготувати солянку з капусти?
Як солити грузді?
Круасани з готового листкового тіста
Як приготувати чак чак?
Як приготувати вівсяне печиво?
Як приготувати азу з яловичини?
Чим замінити сир Філадельфія?
Що можна приготувати з курячої грудки?
Як приготувати марципан в домашніх умовах ...
Як готувати заморожені опеньки?
Як засолити рижики?
Долма з виноградного листя
Як сушити яблука в духовці?
Як з молока зробити сир?
Як приготувати щуку в духовці?
Меню сайту