Як приготувати жереха?

Реклама спонсора
» Кулінарні рецепти

Як приготувати жереха?

Жерех є одним з представників сімейства коропових зі схожими гастрономічними особливостями. М'ясо даної річкової риби характеризується, як жирне. У зв'язку з цим оптимальними способами приготування вважаються смаження, запікання і копчення. Саме на цих рецептах буде загострено увагу в подальшому. Увазі читачів будуть представлені класичні рецепти. Все інше залежить від ініціативи та фантазії кухаря, адже кулінарія - це мистецтво, відточувати з досвідом.

Жерех смажений

Інгредієнти:

  • жерех - 600 грам без голови і хвоста;
  • біле вино (сухе) - 200 мл;
  • сіль, перець - за смаком;
  • борошно - 100 грам;
  • соняшникова олія - ??3 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Рибу розрізають на порційні шматки по 200 грам.
  2. Солять, додають перець і заливають білим вином, змішаним з водою у співвідношенні 2: 1.
  3. Залишають маринуватися в прохолодному місці на 30 хвилин.
  4. Шматки риби викладають на паперові рушники, щоб трохи підсушити від маринаду.
  5. Жерех обвалюють у борошні і викладають на розпечену сковороду з 3 ст. л. соняшникової олії.
  6. Обсмажують по п'ять хвилин з кожного боку на сильному вогні і доводять до готовності протягом 15-20 хвилин на слабкому вогні при закритій кришці.

До столу подають в гарячому вигляді. Як гарнір можна запропонувати картоплю в мундирі або варений рис.

Жерех запечений

Інгредієнти:

  • жерех невеликого розміру - 300-500 грам;
  • часник - 2 зубчики;
  • сіль, перець - за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Рибу почистити і випатрати (голову зазвичай не видаляють).
  2. Натерти часником, сіллю і перцем.
  3. Обернути фольгою і помістити в духову шафу, прогрітий до температури 180 ° C.
  4. Запікати протягом 40 хвилин.

Рекомендація

Риба має специфічний річковий запах, особливо при запіканні з головою. Щоб звести даний аромат до мінімуму, жереха можна витримати в молоці протягом години перед приготуванням.

Жерех копчений

Інгредієнти:

  • жерех - переважно до 1,5 кг;
  • сіль з розрахунку 2 ст. л. на 1 кг риби;
  • цукор з розрахунку 0,5 ст. л. на 1 кг риби.

Спосіб приготування:

  1. Рибу промивають і патрають. Розрізають навпіл уздовж спини, не видаляючи хребет. Викладають на паперові рушники, даючи вбратися зайвій волозі.
  2. Натирають сумішшю солі і цукру і вивішують сушитися на 1-2 дні. Щоб визначити, що жерех готовий до копчення, потрібно просто його помацати. Якщо палець не прилипає, то досягнута необхідна кондиція.
  3. Рибу поміщають в коптильню (металевий ящик з деревними трісками без кори).
  4. Приблизний час копчення - 20 хвилин після появи білого диму.

Найбільшою мірою підходять для копчення жереха вільхові друзки, оскільки мають мінімальну схильність до несподіваного займання, яке може зіпсувати зовнішній вигляд і смакові якості риби, і мають витончений деревний аромат. Кори на трісках не повинно бути, тому що вона може додати рибі кілька гіркуватий присмак.

Таким чином, жерех може значно розширити гастрономічні горизонти будь-якого любителя смачної їжі.


Меню сайту