на головну |
|
« попередня | наступна » |
Головна » Кулінарні рецепти » Малосольні огірки в банці
Огірки - один з найпопулярніших продуктів для консервування на зиму. Їх солять, маринують, роблять салати. Дуже смачними виходять малосольні огірки. Їх можна їсти просто так, з картоплею, додавати в різні страви. Консервування не займе багато часу і сил.
Найсмачніше консервувати огірки цілком, плоди краще вибирати невеликі. Великі огірки треба розрізати навпіл. Оптимально використовувати літрові банки, але на велику сім'ю або для шанувальників огірків краще брати дво- або трилітрові ємності.
Крім огірків необхідний часник, цукор, лавровий лист, оцтова есенція, сіль, перець горошком (чорний), парасольки кропу, листя чорної смородини, хрону і вишні.
Огірки треба ретельно промити. Банки потрібно вимити з содою і простерилізувати. Спочатку необхідно укласти на денце банки листя, по 1-2 парасольки кропу, часник. Потім щільно укладаються огірки, а зверху - знову часник з парасольками кропу і листям. Далі в банку під горлечко треба налити маринад, накрити кришкою і стерилізувати.
Спочатку треба обдати окропом кришки. Для трилітрових банок достатньо стерилізації в 15 хвилин, літрові - 12 хвилин, півлітрових - 7 хвилин. Стерилізуються банки в каструлі, на дні якої покладено рушник. Вода в каструлі повинна бути трохи нижче горлечка банки.
Маринад для огірків готується просто: на 2 літри знадобиться 6 ст. л. цукру, півсклянки солі, склянка оцту (6% -го), 15 горошин перцю і 7 лаврових листочків. Всі інгредієнти треба додавати в киплячу воду. Оцет потрібно заливати обережно.
Після стерилізації банки потрібно дістати, не знімаючи кришок, закатати. Банки відразу поставити кришками вниз, поки вони не охолонуть. Потім все можна прибирати на зберігання.
Хрусткі огірки набагато смачніше. Щоб зробити огірки хрусткими, потрібно після закачування поставити банки на кришки і на чверть години так залишити. Далі слід помістити їх в теплу воду на 15 хвилин. Потім банки треба опустити в холодну воду і знову почекати чверть години. Далі банки можна забрати на зберігання. Огірки вийдуть тим хрустке, чим менше вони будуть за розміром.
Листя і парасольки кропу необов'язково класти цілком. На літрову банку досить на дно і під кришку по невеликому парасольці кропу, 1 листа вишні, два листочка смородини і пари шматочків аркуша хрону. На одну банку вистачить 3-4 зубчики часнику, великі зубчики можна нарізати пластиками.
Треба залишити огірки хоча б на тиждень, потім їх можна вживати.
« попередня | наступна » |