Щи зі свіжої капусти з грибами

Реклама
» Кулінарні рецепти

Щи зі свіжої капусти з грибами

Щи є одним з національних страв російської кухні, перша згадка про яких відноситься ще до IX століття. Це пов'язано з тим, що саме в дев'ятому столітті російськими селянами активно стала вирощуватися капуста, яка є невід'ємним інгредієнтом даного многокомпонентного супу. Другим за важливістю інгредієнтів є той, на підставі якого готується бульйон. У цій якості може виступати м'ясо, риба або гриби. Нижче буде розглянуто рецепт традиційних селянських щей на грибному бульйоні.

Інгредієнти для приготування щей зі свіжої капусти з грибами:

  • капуста білокачанна свіжа - половина качана середнього розміру;
  • гриби - 300 грамів (оптимально підходять білі, підберезники, підосичники або інші трубчасті гриби, так як вони здатні значно посилювати аромат супу і сприяє його загусанню);
  • морква - одна штука середнього розміру;
  • петрушка коренева - одна штука середнього розміру;
  • цибуля ріпчаста - одна цибулина середнього розміру;
  • кріп - дві свіжі або сушені гілочки;
  • перець, сіль, сметана - на смак;
  • вода - 1,5 літра.

У традиційні щі картопля не додають, але при бажанні (для додання густоти) можна покласти дві картоплини середнього розміру, які бажано витягнути після приготування.

Спосіб приготування традиційних селянських щей зі свіжої капусти з грибами:

  1. Гриби добре промити і перебрати, видаливши червоточини, гниль та інше, якщо таке є. Нарізати шматочками середніх розмірів (капелюшки крупніше, ніжки дрібніше).
  2. Довести воду до кипіння і всипати в неї гриби. Варити протягом 15 хвилин на середньому вогні, періодично помішуючи і обов'язково видаляючи грибну накип.
  3. Витягнути гриби з отриманого бульйону і перекласти їх на час в окрему ємність.
  4. Нарізати капусту, моркву, петрушку, цибулю і помістити їх в гарячий грибний бульйон. Довести до кипіння і варити всі інгредієнти на середньому вогні протягом 30 хвилин. Тут варто зробити відступ щодо того, що багато сучасних господині пассируют моркву, петрушку і цибулю на рослинній або тваринному жирі. Це дозволяє надати більший аромат і насиченість страви. Однак традиційний рецепт не передбачає подібних маніпуляцій і дозволяє отримати більш корисне і здорове блюдо.
  5. Додають сіль, перець і лавровий лист і варять ще 5 хвилин.
  6. Висипають гриби, варять 5 хвилин.

Щи готові. Подавати їх прийнято, присмачивши столовою ложкою сметани кожну порцію.


Меню сайту