на головну |
|
« попередня | наступна » |
Головна » Кулінарні рецепти » Соус з кизилу на зиму
Ягоди дивного дерева кизил на Кавказі відносять практично до лікарських засобів! В їх цілющі властивості ніхто не сумнівається. Саме тому ягоди кизилу намагаються використовувати в приготуванні соусів та інших страв. Крім користі ці ягоди принесуть неповторне блаженство, адже їх смак незвично тонкий, що містить якусь кислинку, яка дивно поєднується з приємним ароматом ягід!
Можна сказати, що соус з кизилу, який готують про запас на зиму, вважається практично основним видом соусів, які вважають за краще готувати все кавказці! Соус з кизилу прекрасно поєднується з м'ясом, м'ясними стравами, що особливо важливо для тих, хто любить шашлик, рибу чи м'ясо, запечене в духовці.
Для соусу підійде будь-який вид ягід, як з дикого, так і культурного кизилу, головне, щоб ягідки вже повністю визріли і придбали яскравий червоний колір. На кілограм ягід кизилу (митих, перебрання) потрібно взяти по невеликому пучку зелені кінзи і кропу.
Обов'язково потрібно використовувати гострий перець. Його беруть не менше 2 штук, а далі на свій розсуд і смак. Щоб додати соусу східний аромат, необхідно в його приготуванні використовувати 30 г коріандру і велику головку часнику. Щоб суміш збереглася на довгу зиму, в неї кладуть столову ложку оцту винного і дві ложки оливкової олії. Сіль і цукор беруть на свій розсуд.
Для початку ягоду відварюють. Кизил поміщають в звичайну каструлю і, ледь заливши водою, варять до м'якого стану. На це піде близько півгодини. Перець насипають до ягоді відразу після того, як з неї зливають залишки води і, протерши крізь велике сито, відокремлять кістки.
Ягідну масу солять, додають цукру і розтирають суміш з подрібненою зеленню. Після додають всі інші інгредієнти і добре соус перемішують. У вас повинна утворитися різнобарвна маса, схожа на ніжне пюре.
Змішаний таким чином кизил і спеції потрібно прокип'ятити, щоб не відбулося мікро-осіменіння. Варять після закипання пюре десь 15 хвилин. Якщо загальна маса трохи густуватої для варіння, потрібно долити пару ложок води.
Зберігають соус з кизилу в найменших баночках, які попередньо обдають окропом. Соус з кизилу накладають до плічок і щільно прикривають баночки. На зберігання зазвичай ставлять в холодильник. Якщо все зробити правильно, то зіпсуватися таке блюдо не повинно, його можна використовувати до нового врожаю.
« попередня | наступна » |