на головну  
Кулінарні рецепти Вагітність і пологи
Домашні хитрощі Розвиток дитини
Секрети краси Дитяче харчування
Рецепти здоров'я Магія рослин
Секрети успіху Прикмети

Дієта при коліті кишечника

« попереднянаступна »

Головна » Рецепти здоров'я » Дієта при коліті кишечника

Коліт або запалення слизової кишечника - неприємне і небезпечне захворювання. Щоб позбутися болю і розлади травлення, пацієнт повинен дотримуватися спеціальної дієти.

Заборонені продукти при коліті

Насамперед з раціону слід виключити продукти грубої консистенції, щоб не травмувати запалену оболонку кишечника. Так, пошкодити слизову може неперевариваемая клітковина, яка міститься в продуктах з цілісного зерна (випічка з борошна грубого помелу, каші, пластівці). Подразнення кишечник надають бобові, капуста, виноград. Така їжа сприяє підвищеного газоутворення і може спровокувати черговий напад захворювання.

При коліті, як і при інших патологіях шлунково-кишкового тракту, потрібно відмовитися від смаженої, копченої, солоної їжі, в мінімальній кількості вживати спеції, маринади. На час лікування доведеться повністю забути про алкоголь.

Рекомендовані продукти

На думку більшості гастроентерологів, дієта при коліті повинна бути збалансованою - вуглеводи, білки і жири присутнім у раціоні в рівних частках. Джерелом білка може стати відварне м'ясо (яловичина, телятина) або птиця, яйця, парові котлети або тефтелі, морепродукти або відварна риба. З молочних продуктів краще віддати перевагу нежирний сир, сир, свіжий кефір, кисле молоко, сметану в невеликій кількості.

З вуглеводних продуктів при коліті рекомендований хліб з борошна вищого сорту, каші на воді або нежирному молоці (особливо корисна вівсянка) з додаванням меду або сухофруктів. Овочі краще вживати в тушкованому, запеченому або відвареному вигляді, в страви можна додавати трохи рослинного масла. Фрукти можна вживати будь-які (виключення - виноград і яблука зі шкіркою), проте щоденна порція не повинна перевищувати 600 грам. Зрідка можна побалувати організм бісквітом, солодкими запіканками, фруктовим компотом або киселем.

При коліті важливо дотримуватися режиму харчування. Прийом їжі повинен відбуватися через кожні 3,5-4 години, причому порції не повинні бути великими. Слід звернути увагу на температуру їжі - продукти повинні бути теплими. Занадто холодна або гаряча їжа спровокує спазм кишечника, і виникнуть больові відчуття.

При сумлінному дотриманні дієти коліт швидко відступає. Однак після одужання варто дбайливо ставитися до організму і дотримуватися принципів правильного харчування.

« попередня
наверх
наступна »

Підвищена соя в крові
Чим корисний гематоген?
Про антибіотиках і фітотерапії
Що робити якщо запалилася ясна?
Які продукти розріджують кров?
Як зміцнити ясна?
Як швидко заснути вночі?
Свербіж шкіри голови, причини
Що робити, якщо шаруються нігті?
Що можна їсти після отруєння?
Як підвищити температуру тіла?
Стрижнева мозоль: лікування
Собачий жир при туберкульозі і бронхіті
Чому пітніють долоні?
Здоровий спосіб життя
Як вивести воду з організму?
© 2015-2022  wmn.pp.ua