на головну |
|
« попередня | наступна » |
Головна » Рецепти здоров'я » Буряк при гастриті
Буряком нікого не здивуєш. Вона всім чудово знайома і присутній в меню майже всіх людей, як самостійну страву або як інгредієнт. Її корисні властивості цінувалися завжди, а із збільшенням числа захворювань до цього овочу стали проявляти більш пильну увагу.
Одне з головних її властивостей - це здатність підвищувати кислотність. Тому можна зробити висновок, що хворим на гастрит з підвищеною кислотністю не слід захоплюватися буряком, оскільки при її надмірному вживанні можна спровокувати підвищення і без того нестабільній кислотності в шлунку.
Слизова шлунка людей, що страждають гастритом або іншими захворюваннями ШКТ, дуже чутлива і вживання свіжого буряка, особливо в поєднанні з такими гострими приправами, як часник або перець, можуть викликати напади нудоти і відчуття дискомфорту.
Це застереження в основному стосується самостійних страв із сирої або вареної буряків. Не варто зовсім нехтувати овочем і повністю виключати його зі свого раціону, так як буряк - джерело багатьох вітамінів, відмінний стимулятор при запорах, а також корисна при підвищеному кров'яному тиску, атеросклерозі та інших захворюваннях.
При гастриті з пониженням кислотності буряк не протипоказана, але потрібно дотримуватися обережності, вводячи в раціон страви, приготовані з сирих овочів. Краще все-таки їсти їх після термічної обробки. Навіть зі схильністю до підвищеної кислотності допустимо нечасте вживання страв, в яких варений коренеплід присутня як інгредієнт.
Навесні, коли інші овочі після зимового зберігання втрачають більшу частину вітамінів і корисних елементів, буряк зберігає свої лікувальні властивості. Тому розсудливо включити її в своє меню, враховуючи стан свого здоров'я.
« попередня | наступна » |