на головну  
Кулінарні рецепти Вагітність і пологи
Домашні хитрощі Розвиток дитини
Секрети краси Дитяче харчування
Рецепти здоров'я Магія рослин
Секрети успіху Прикмети

Як доглядати за малиною?

« попереднянаступна »

Головна » Магія рослин » Як доглядати за малиною?

Малина - це напівчагарник зі смачними і корисними плодами. Взагалі ця рослина невибаглива, але для отримання хорошого врожаю великих і здорових ягід воно вимагає певного догляду. Малина вимоглива до освітлення, не переносить перезволожені і болотисті місця. Основний догляд полягає в наступних етапах.

Обрізка

Головна запорука гарного врожаю і тривалого плодоношення малини полягає в правильній обрізці. Обрізати її потрібно двічі - навесні і восени.

Під час весняних садових робіт насамперед потрібно оглянути кущі малини. Замерзлі і слабкі пагони вирізати, не залишаючи пеньків. Якщо втеча замерз не повністю, непораженную частину можна залишити. З бічних пазух підуть молоді пагони, які також будуть плодоносити. Малина плодоносить на другий рік, тобто дворічні пагони після зими потрібно також вирізати, залишивши тільки молоді. Їх потрібно вкоротити на третину від загальної довжини. Завдяки цьому протягом вегетаційного періоду кущ сильно розростеться.

Другий етап обрізки виробляють восени перед початком заморозків. Зазвичай для гарного росту потрібно залишити 5-6 здорових пагонів-одноліток. Слабкі тонкі пагони обрізають, а що залишилися пригинають до землі і пришпилюють. Робити це потрібно для захисту від морозів.

У ремонтантних сортів обрізають всі пагони дощенту. Видаляти тонкі хворі пагони і нащадки біля основи коренів можна також протягом літа.

Підв'язка

Гілки, які в поточному сезоні повинні плодоносити, обов'язково потрібно підв'язати до шпалери або будь опорі в декількох місцях. Молоді пагони годі й підв'язувати.

Завдяки підв'язці вся рослина буде добре освітлено, а також буде зручніше збирати врожай і доглядати за малиною.

Підживлення

Малина дуже чуйна до удобрення. Протягом літа через активне зростання ягідного куща грунт сильно виснажується. Тому восени потрібно внести перегній товщиною приблизно 10 см. Навесні можна внести калійні та фосфорні добрива. Якщо використовується гній або пташиний послід, то вносити їх бажано тільки навесні. Дані добрива викликають сильний ріст пагонів, які не встигають визріти. У той час, коли рослина має бути у фазі спокою, ці пагони активно ростуть. З цієї причини зимостійкість малини знижується.

Під час дозрівання ягід і формування зав'язей можна підгодувати фосфорно-калійними добривами.

Полив

Малина вимоглива до хорошому зволоженню грунту. Її потрібно поливати теплою водою рясно раз на тиждень. При жаркій погоді - частіше. Особливо це важливо під час утворення зав'язей і дозрівання ягід. До кінця серпня поливи поступово потрібно припинити.

Крім цього, потрібно регулярно прополювати бур'яни і розпушувати землю. Восени або навесні грунт потрібно ретельно перекопувати.

Боротьба із хворобами і шкідниками

Протягом вегетаційного періоду потрібно ретельно оглядати рослину на наявність хворих листя і пагонів. При наявності перших ознак ураження шкідниками роблять обробку інсектицидами.

Щоб отримувати хороший урожай малини, потрібно пересаджувати її на нове місце кожні 10 років. В іншому випадку ягоди стануть дрібними, а урожай різко скоротиться.

« попередня
наверх
наступна »

Як правильно обрізати троянди навесні?
Як доглядати за бонсаем?
Гейхера: посадка і догляд
Мульчування
Як боротися з фітофторою?
Як виростити вишню з кісточки?
У городі бузина
Догляд за квасолею. Хвороби та шкідники квасолі ...
Як пересаджувати орхідею?
Посадка хрону
Як обрізати ожину?
Білий наліт на листі гербери
Щоб квіти у вазі стояли довше
Фізаліс: корисні властивості
Підготовка вишні до зими
Троянди. Види сортів і умови вирощування
© 2015-2022  wmn.pp.ua