на головну  
Кулінарні рецепти Вагітність і пологи
Домашні хитрощі Розвиток дитини
Секрети краси Дитяче харчування
Рецепти здоров'я Магія рослин
Секрети успіху Прикмети

Вишня повстяна: хвороби і шкідники

« попереднянаступна »

Головна » Магія рослин » Вишня повстяна: хвороби і шкідники

Ця рослина особливо поширене в середній смузі нашої країни. Це кустовидное дерево, максимальна висота якого може досягати 3 метрів. Особливу популярність серед садівників вона отримала завдяки своїм унікальним плодам, адже на відміну від більшості інших сортів вишень ця дуже солодка і смачна. У ній присутній лише ледь помітна кислинка. Таку вишню вживають як у свіжому вигляді, так і готують з неї компоти, джеми, варення.

Виростити обговорюване дерево на своїй ділянці досить просто. Культура відмінно переносить морози навіть до -40 ° С. Крім того, вона вкрай рідко хворіє.

Хвороби повстяної вишні

Дана культура дуже стійка до різних захворювань, але, все ж, повністю забувати про них не варто. Найнебезпечніша хвороба для такого сорту вишні - це моніліальний опік.

Помітити проблему дуже просто. Достатньо лише уважно оглянути рослина. На самому початку хвороби без причини починає в'янути листя і квіти. Якщо нічого не зробити на даному етапі, то ця ж доля торкнеться і гілок. При відсутності грамотного лікування всього за кілька років вишневе дерево може повністю загинути.

Якщо була помічена хвороба, то необхідно якомога швидше надати допомогу рослині. Для цього буде потрібно фундазол. Розчин з нього готується з розрахунком 10 грамів речовини на 10 літрів води. Отримані засобом захворілі кущі обприскуються під час цвітіння. Якщо погода стоїть волога, то повторити зазначену процедуру потрібно ще і в самому кінці цвітіння.

Дуже важливо, що всі пошкоджені хворобою гілки повинні бути зрізані за допомогою спеціальних ножиць.

Варто відзначити і можливість інших захворювань повстяної вишні. Наприклад, така грибкова напасть, як «кишеньки». У цьому випадку зав'язі зовні схожі на товсті мішечки, покриті нальотом. А плодів вони в підсумку не утворюють. Замість цього зав'язі швидко засихають на гілках і продовжують заражати навколишні рослини, розсіюючи суперечки хвороби.

Моніліозом називають вражаючу вже дозрілі плоди гниль. В результаті вони висихають і продовжують губити рослина, не даючи йому розвиватися і плодоносити навіть на наступний рік. Навесні з'являються темні квіти і пагони.

При клястероспоріозом на листочках виникають дрібні коричневі плями. Нирки в підсумку не розпускаються, з них починає виділятися клейку речовину. У деяких випадках подібні виділення помітні і на пагонах рослини.

Якщо було помічено на дереві будь-яке з описаних захворювань, то необхідно якомога швидше приступити до лікування. Для цього ще до розпускання точок по весні кущу обприскуються п'ятипроцентним залізним купоросом.

Шкідники

Що стосується шкідників, то сильно зіпсувати повстяну вишню здатні гризуни. Щоб уберегти культуру від мишей, слід якісно ущільнювати сніг біля стовбура всю зиму, а з кінця лютого - прибирати його із зони кореневої шийки.

Якщо на листочках куща виявлені «бородавки», то це проявляє себе кармашковий кліщ. Побачити його можна в середині літа, оглянувши листя. Такий кліщ здатний висмоктати сік з рослини, в результаті чого воно стає дуже слабким і з часом гине.

Боротися з обговорюваної проблемою найпростіше за допомогою термообробки. Перед самим розпусканням бруньок кущі поливаються гарячою водою з лійки. Ця процедура повторюється з моменту опадання листя до самих перших заморозків.

Також необхідно обприскувати кущі Актара або Карате після зняття плодів.

Дуже важливо відзначити, що за вишневими кущами в процесі лікування їх від різних хвороб і шкідників необхідно дуже ретельно доглядати. У такий момент вони ослаблені і уразливі. Культурі потрібен ретельний полив і регулярний внесок якісних добрив.

Крім того, по осені все листя, які пошкоджені кліщем, потрібно акуратно обрізати, зібрати опале і закопати їх у землю. Глибина ямки повинна бути не менше 0,5 метра. Це дозволить запобігти подальшому поширенню хвороб на інші рослини. При цьому їх можна використовувати для компосту, але тільки після того, як листя будуть витримані не менше двох років.

При правильному лікуванні з будь-якою хворобою вишні вдасться впоратися легко і швидко.

« попередня
наверх
наступна »

Лофант: корисні властивості
Діпладенія: догляд в домашніх умовах
Чому не цвіте антуріум?
Камбрія: догляд в домашніх умовах
Як виростити примулу з насіння?
Кардамон: корисні властивості
Опадає листя в азалії
Кливия не цвіте
Догляд за полуницею навесні
Фрезия: посадка і догляд
Як виростити імбир в домашніх умовах?
У городі бузина
Як виростити фінікову пальму з кісточки
Жовтіє листя у цикламена
Опадає листя у фікуса Бенджаміна
Жовтіє листя у фіалки
© 2015-2022  wmn.pp.ua